Työnhaun tärkeimmät asiakirjat ovat ansioluettelo ja itse työhakemus, tai toiselta nimeltään hakemuskirje. Ansioluettelon rooli on merkittävä, sillä se kertoo hakijan osaamisen ja taustan, mutta työhakemus korostaa minkä takia juuri kyseinen hakija sopii juuri kyseiseen työhön. Työhakemuksen tarkoitus on siis perustella hakijan sopivuutta tiettyyn työhön. Hyvin tehty työhakemus houkuttelee rekrytoijaa tutustumaan työntekijään tarkemmin, ja se voi toimia ratkaisevana tekijänä rekrytoinnissa. Näistä syistä johtuen on tärkeää, että työhakemus on koostettu selkeästi, ja siinä tuodaan oikeat asiat esille. Katso vinkit alta!
1. Perustele miksi juuri sinä.
Pyri työhakemuksessasi liittämään kokemuksesi ja osaamisesi hakemaasi työpaikkaan ja sen vaatimuksiin. Etsi yhteyksiä työtehtävien ja oman osaamisesi välillä ja perustele niitä hyödyntäen, miksi juuri sinä sopisit kyseiseen työhön.
2. Kerro motivaatiostasi ja osoita innokkuutesi
Kerro, miksi haluaisit tehdä kyseistä työtä, ja mikä motivoi sinua työpaikalla. Voit kertoa omista työskentelytavoistasi ja suunnitelmistasi työn suhteen.
3. Ole konkreettinen
Kerro käytännön esimerkkejä siitä, minkä takia sopisit hyvin kyseiseen tehtävään. Anna esimerkkejä edellisissä työpaikoissa oppimmistasi taidoista.
4. Pidä hakemus tiiviinä ja informatiivisena
Älä jaarittele liikaa, vaan pidä hakemus tiiviinä. Sopiva pituus hakemukselle on yksi sivu.
5. Mieti mieleenpainuva aloitus ja lopetus
Aloita nasevasti ja kerro heti alussa miksi juuri sinä olisit sopiva työhön. Mieti lisäksi tiivistävä lause loppuun, ja kerro, että odotat innolla yhteydenottoa.
Työhakemukseen panostaminen on loistava mahdollisuus tehdä hyvä ensivaikutelma. Kun näet vaivaa työhakemuksen eteen, niin voit olla yhden askeleen lähempänä unelmiesi työpaikkaa.